Η Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης σας εύχεται καλή εξεταστική ! ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ !-------------------------------------Έλα και ΕΣΥ...στη μεγάλη και δημοκρατική Παράταξη...στη δυναμικότερη ομάδα...στην ειλικρινή και αληθινά καθάρια φοιτητική φωνή...στη Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ!

Οι Θέσεις μας

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ
την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω...!

-->
Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν πρέπει να οδηγηθούν σε ένα νέο αδιέξοδο. Οφείλουμε όλες και όλοι να πάρουμε μαθήματα από τη μακρά περίοδο  στασιμότητας. Και το βασικότερο μάθημα είναι ότι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης αποβαίνει σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού η εμπέδωση των τετελεσμένων της εισβολής στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας, δημιουργεί μακροπρόθεσμα ανυπολόγιστους κινδύνους για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού και στις ελεύθερες περιοχές.

Παραμένουμε εκείνη η δύναμη που πάντοτε έθετε την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας ως τον ύψιστο πολιτικό της στόχο. Ένα στόχο που υπηρετήσαμε με συνέπεια και εξακολουθούμε να υπηρετούμε με την προσήλωσή μας στις βασικές αρχές μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στην ορθολογική ανάλυση των διεθνών δεδομένων και στην αποφυγή των εύκολων συνθημάτων που δεν οδηγούν πουθενά.

Αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να χειριστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το κυπριακό πρόβλημα. 

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως η διχοτόμηση δεν ήταν και ούτε θα είναι ποτέ επιλογή. Σταθερή επιδίωξη είναι η εξεύρεση λύσης.
Η οποία λύση θα πρέπει να επιτευχθεί και με τη καταλυτική συμβολή της Ε.Ε. Μια λύση που θα προνοεί τα πιο κάτω σημεία τα οποία ήταν και είναι πάγιες θέσεις της παράταξης μας από την ημέρα της ιδρύσεως της:
               Διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και αξιοποίηση των περιουσιών τους.
               Αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων.
               Άμεση παύση και αναστροφή του συνεχιζόμενου εγκλήματος πολέμου του εποικισμού των κατεχομένων περιοχών. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη μη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας. Στη σκέψη της πολιτικής μας ηγεσίας πρέπει να είναι το γεγονός ότι όσο περνά ο χρόνος το πρόβλημα των εποίκων συνεχώς διογκώνεται με δραματικές συνέπειες για το εθνικό μας θέμα.
               Διασφάλιση όλων των βασικών ελευθεριών (εγκατάσταση- διακίνηση-ιδιοκτησία)
               Την λειτουργία και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς αποκλίσεις, σε όλη την επικράτεια του νησιού.
               Διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
               Διασφάλιση ισχυρών διεθνών εγγυήσεων για την εφαρμογή της λύσης και αναίρεση του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας.
               Εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος.
               Ύπαρξη μιας διεθνούς προσωπικότητας, μιας ιθαγένειας και μιας αδιαίρετης κυριαρχίας.
               Διατήρηση της Ελληνικής μας ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως επιτάσσει και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.
               Ειρηνική συμβίωση και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Εν κατακλείδι σημειώνουμε πως η λύση πρέπει να απευθύνεται στο λαό και ουσιαστικά να προέρχεται από αυτόν. Πλέον, προκαταλήψεις και στενόμυαλες αντιλήψεις πρέπει να παραγκωνιστούν και να αντικατασταθούν από την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ώστε το ενδεχόμενο της διχοτόμησης να διαγραφεί για τα καλά και η προσοχή όλων μας να στραφεί στο πως θα λυτρώσουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και πως θα διασφαλίσουμε το μέλλον του Ελληνισμού στη γη των προγόνων του.