Η Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης σας εύχεται καλή εξεταστική ! ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ !-------------------------------------Έλα και ΕΣΥ...στη μεγάλη και δημοκρατική Παράταξη...στη δυναμικότερη ομάδα...στην ειλικρινή και αληθινά καθάρια φοιτητική φωνή...στη Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"


Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του χάρτη των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας <<Αθήνα>> έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία τόσο στην φοιτητική κοινότητά όσο και σε εμπλεκόμενους φορείς. Την δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού τομέων στην Ελλάδα στη βάση της ανάπτυξης και του στόχου επανεκκίνησης της οικονομίας του τόπου. Ως εκ τούτου η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θεωρεί πως οι βασικές αρχές του σχεδίου αυτού είναι στραμμένες προς την σωστή κατεύθυνση, εφόσον στόχο έχουν την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την οικονομική ανασυγκρότηση των Ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Εντούτοις, με πολλά ερωτηματικά μας γεμίζει η προτεινόμενη εφαρμογή του σχεδίου, αφού θεωρούμε πως η προετοιμασία δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε, αφού διαφαίνονται αστοχίες και λάθη. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη τόσο οι εισηγήσεις των ίδιων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όσο και τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την άμεση μεταφορά των τμημάτων.

* Το σχέδιο αναφέρεται σε συγχώνευση και μεταφορά Σχολών και Τμημάτων σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που η υλικοτεχνική υποδομή τους κάθε άλλο μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως εξάλλου ήταν και ένας από τους στόχους του προγράμματος. Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο τμήματα με υψηλή αξιολόγηση και σωστή υλικοτεχνική υποδομή να συγχωνεύονται και να μεταφέρονται σε άλλα όπου τίποτα από αυτά δεν ισχύει και η λειτουργία του νέου πλέον τμήματος θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

* Η λειτουργία διαφόρων Σχολών οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό δίκτυο συνεργασιών με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, τόσο σε μεταπτυχιακά, όσο και σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, πλέον αίρεται αφού το κλείσιμο ή η μεταφορά τους δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία δεν γίνεται αντιληπτό πως θα διασφαλίσουν ή ενισχύσουν τις συνεργασίες αυτές.

* Τα γνωστικά αντικείμενα πολλών τμημάτων θα τροποποιηθούν και πλέον υφιστάμενοι φοιτητές ή και μελλοντικοί φοιτητές θα αναγκαστούν να αποφοιτήσουν με πτυχίο διαφορετικό από αυτό στο οποίο εξασφάλισαν θέση, κάτι που οδηγεί αρκετούς στην απόφαση για έξοδο τους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

* Δεν λήφθηκε υπόψη η διάδραση των Τμημάτων, τα οποία προσφέρουν μαθήματα που παρακολουθούν φοιτητές άλλων Τμημάτων.

* Στην εφαρμογή του σχεδίου δεν παρέχεται μεταβατική περίοδος, κάτι που θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των προβλημάτων που τυχόν θα δημιουργηθούν, αφού χιλιάδες φοιτητές καλούνται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να μετεγκατασταθούν σε άλλες πόλεις, αναλαμβάνοντας σημαντικό οικονομικό κόστος, παρ’ όλες τις υποσχέσεις για επιδότηση της μεταφοράς τους αυτής.

* Σοβαρότατο πρόβλημα θα προκύψει είτε με τους απόφοιτους είτε με τους υφιστάμενους φοιτητές που απόκτησαν ή θα αποκτήσουν πτυχία από τμήματα που θα καταργηθούν. Με την κατάργηση μερικών από τα τμήματα αυτά, αντίκτυπο τυχόν θα υπάρξει τόσο στην εργοδότηση τους όσο και στην αναγνώριση του πτυχίου τους, αφού θα χρειαστεί η έκδοση νέων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των νέων τμημάτων.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση του Υπουργού για διαβούλευση σαράντα πέντε ημερών με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κάτι που ευελπιστούμε θα προωθήσει την αποκατάσταση των λαθών που υπάρχουν.

Η ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ δε μπορεί να αποδεχτεί τη συγκεκριμένη μορφή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Την ίδια ώρα σεβόμενη τη χώρα που για δεκαετίες παρέχει το δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης σε Ελληνοκύπριους φοιτητές, δεν μπορεί παρά προωθώντας τις απόψεις και εισηγήσεις της σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Κύπρου), Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ελλάδος) διαμέσου των Φοιτητικών Ενώσεων να διασφαλίσει μέσω αλλαγών πως δεν θα πληγεί σε καμία των περιπτώσεων η φοιτητική κοινότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.